CAZ ALATURKA, KEMENÇE İLE CAZ

Kemençe ile cazın birleştiği albüm: Jazz Alla Turca - Ahmet Kadri Rizeli ve Modal Jazz Trio ile caz müziğe farklı bir bakış açısı.


Jazz Alla Turca Sapa Kültür İncelemesi



Bestekar ve kemençe üstadı Ahmet Kadri Rizeli'nin Modal Jazz Trio ile 2008'de birlikte kaydettikleri  bir albüm Jazz Alla Turca. Albümde birkaç beste, birkaç anonim eser ve iki de caz standart düzenlemesi mevcut. Özellikle 2 caz standarttan biri olan Moon River'ı, Frank Sinatra’dan sonra kemençe ile dinlemek çok değişik bir his. Kemençenin oryantal havası, caz ritmleri ile birleşince farklı ve kulağın aşina olmadığı bir müzik ortaya çıkmış.

Albümde kemençeleri üstlenen Rizeli, müzisyen bir aileden gelen ve Osmanlı'dan günümüze kalan  miraslardan biri olan kemençede ustalaşmış. Sadece caz değil aynı zamanda değerli tango eserlerini de bulabileceğiniz Rizeli, bu albümde bize doğu-batı sentezi bir müzik ziyafeti sunmaya ön ayak oluyor. Tango eserlerinden "Söylenmemiş Gizli Kalan", güftesi Kutsal Göktürk’e ait, bestesi ise Ahmet Kadri Rizeliye ait bir Tango parçası.





Bunun gibi Türk müziğine kattığı birçok parça var ve TRT müzik arşivinde bu şarkılara rastlamak ve dinlemek mümkün.

Albümde Rizeli ile birlikte çalan grup Modal Jazz Trio, ön planda olmasa bile harikalar yaratıyor ve bize kemençe sesini dinlemek kalıyor.

Özellikle Türk kültürü ile yetişmiş birinin ve Osmanlı’dan günümüze gelen bir enstrüman ile gerçekleştirdiği bu eseri keyifle dinleyeceğinizi düşünüyorum. Türk müziğinin melodilerini batı müziğinin ritmleri ile buluşturan bu albümün bir diğer yanı müzik kültürümüzün bir dünya markası olma yoluna katkıları. Çünkü biliyoruz ki Rizeli’nin Klasik Türk müziği dışında modern Türk müziği ile ilgili çalışmaları mevcut. Bunun dışında birçok yabancı müzisyenden oluşan bir grup ile farklı tarzlarda müzikler icra ediyor ve tüm dünyaya servis ediyor.

Albümde 10 parça var ve 10’u da birbirinden enfes. Müziğin nasıl batısı doğusu olmaz bize gösteren bu albümde "Moon River "ve tabii şahane bir standart olan "Summer Time" öne çıkan parçalar.



Sadece batı müziğinin oryantalleşmesi değil, bu toprakların müziğinin de batı armoni ve ritmleri ile çalınmasını da bulabiliriz bu albümde. "Düngürcüler Geldi" ve "Uca Dağlar Başında" isimli iki adet anonim eser barındıran albümde caz standart ve anonim şarkılar dışındaki tüm şarkılar Nail Yavuzoğlu'na ait.

 Albümün açılış parçası da benim bu yazıyı sonlandırdığım parça olsun.O da Ninni. Bizim bildiğimiz, “uyusun da büyüsün” olan ninni. Dinlemenizi kesinlikle tavsiye ederim.


Diğer albüm incelemelerine için tıklayabilirsiniz.





Daha yeni Daha eski